Lipsa de magneziu afectează 57% din oameni. Ei se confruntă cu oboseală, migrene, depresie, dezechilibre hormonale, insomnii, grețuri, amețeli, hipertensiune – toate acestea din cauza deficienței de magneziu.
Lipsa de magneziu provoacă simptome neplăcute, iar stresul zilnic și alimentația nepotrivită duc la această deficiență. Lipsa de magneziu mai este cunoscută și sub numele de „deficiența invizibilă”. (Citește și Cum îţi dai seama că ai lipsă de calciu. Semnele pe care să nu le ignori)
Lipsa de magneziu poate provoca numeroase simptome neplăcute, iar asta pentru că magneziul este responsabil pentru mai mult de 300 de procese biologice din organismul uman. Magneziul este esențial în special la nivelul rinichilo, ficatului și inimii. I se mai spune și „deficiența invizibilă” pentru că nu este ușor de diagnosticat cu ajutorul testelor de sânge. De ce? Pentru că doar 1% din magneziu se află în sânge, restul regăsindu-se la nivelul organelor și în oase. (Vezi aici Astea sunt cele 12 simptome ale deficitului de vitamina D!)
Numeroși factori pot duce la lipsa de magneziu. Pe lângă anumite probleme de sănătate, printre principalele motive se află o dietă alimentară nesănătoasă. Oamenii care consumă alimente sărace în magneziu, iar asta duce la acest deficit. Printre alimentele bogate în magneziu se numără: migdalele, cacao, alunele, nuci, fasolea, etc.
80% din conținutul de magneziu din compoziția unor alimente este eliminată prin mentodele de procesare a zahărului, potrivit sfatulmedicului.ro.
Iată câteva cauze care duc la lipsa de magneziu:
Magneziul este un mineral antistres. El are un rol paliativ în diverse afecțiuni ale nervilor și mușchilor. Magneziul este o componentă foarte importată a moleculelor de clorofilă. Aportul zilnic necesar pentru organismul nostru este de 12.3-20.6 mmol (300-500 mg).
Organismul nostru absoarbe magneziu 24-75% din produsele alimentare, în funcție de cantitatea de magneziu deja existentă în corpul nostru, dar și de tipul alimentelor pe care le consumăm. Magneziul este un catalizator important pentru enzimele sistemice, previne formarea de pietre la rinichi, are efect benefic asupra pancreasului, reduce toxicitatea a diverse substanțe la ficat și este uitil în tratarea constipației.